604 volontäruppdrag
Man och två kvinnor sitter vid ett bord

Ideellt engagemang förbättrar hälsan

Åtta av tio upplever att de mår bättre tack vare sitt engagemang. Det och mycket mer visar vår nya undersökning Volontärbarometern som vi gör varje år bland de som sökt uppdrag på Volontärbyrån.

- Genom att vara volontär gör jag skillnad för andra, säger en volontär i undersökningen. Jag får också mycket glädje tillbaka genom att möta människor som brinner för samma sak.

Volontärerna säger att förutom att de hjälper och stödjer andra mår bättre, växer som personer och får mer sammanhangskänsla. Dessutom ger det ideella engagemanget människor möjlighet att göra sin röst hörd och förbättra samhället.

-Volontärbarometern visar att det ideella engagemanget betyder otroligt mycket för såväl individen som för samhället i stort, säger Maria Alsander, verksamhetsledare på Volontärbyrån. Därför är vi också glada att så många unga personer väljer att engagera sig.

Hjälpa och stödja andra viktigast för volontärerna

Nästan alla som söker uppdrag via Volontärbyrån gör det för att de vill hjälpa och stödja andra människor och förbättra samhället genom sitt engagemang. Men även fördelar för individen själv, som att få ett mer meningsfullt liv och utvecklas som person är viktiga drivkrafter.

Ta del av fler resultat från undersökningen. Ladda ner och läs årets Volontärbarometer här (pdf) >

Vill du köpa ett eller flera tryckta exemplar av Volontärbarometern?
Tryckt exemplar av Volontärbarometern, klicka här >>