Ett engagemang som lyfter de unga

– Mitt ideella engagemang har gett mig perspektiv på livet. Jag går alltid därifrån med en fin känsla inom mig, att jag har bidragit till något som gör skillnad här och nu. Det säger Matilda som är aktiv i Röda Korsets Ungdomsförbund i Lund (RKUF).

Matilda studerar Mänskliga Rättigheter i Lund och har under de senaste tre åren parallellt med studierna varit aktivt engagerad inom Röda Korsets Ungdomsförbund. Matilda är med i verksamhetens Frukostklubb som bedrivs på en grundskola i Lund. Där skapar hon tillsammans med andra volontärer en trygg och trevlig mötesplats, allt för att göra skolmiljön till en så bra plats som möjligt för eleverna. Eleverna erbjuds tack vare frukostklubben en plats där de kan få stöttning och råd från volontärerna.

– Genom mitt engagemang har jag blivit bättre på att veta hur jag ska strukturera upp mitt arbete. Jag hamnar i många situationer där det krävs att jag är lösningsfokuserad och där samarbete är väldigt viktigt för att verksamhetens arbete ska fungera. Många av våra volontärer har inte någon tidigare erfarenhet av den här typen av uppgifter, därför är det väldigt roligt att se hur vi tillsammans lyckas skapa något såhär fint endast utifrån våra personliga förmågor.

En aktiv sommar för alla

Under somrarna engagerar sig Matilda i RKUFs sommarlovsverksamhet för ensamkommande barn och ungdomar. Matildas engagemang och driv gjorde det möjligt för verksamheten att kunna erbjuda aktiviteter för barn och ungdomar under sommarlovet. Då sommaren för många unga kan vara en utsatt och ensam tid, är det viktigt att någon finns där när deras vanliga rutiner med skolan sätts på paus. Då finns sommarlovsverksamheten att luta sig mot!

– Man gör något som inte endast gynnar en själv, jag tror det är väldigt givande och bra för människans välmående. Jag gör det för att det känns rätt att hjälpa andra, det i sin tur får också mig att må bra. Mitt engagemang har gett mig möjligheten att umgås med barn vilket känns väldigt kul. Jag får chansen att skapa relationer med en generation som jag annars inte skull ha någon direkt kontakt med.

Matildas tips

– Till alla som funderar på att börja engagera sig ideellt vill jag säga bara gör det! Ditt engagemang kommer verkligen göra skillnad, oavsett på vilket vis du väljer att engagera dig. Tacksamheten är så påtaglig. Den går inte att missta.

Vill du också engagera dig inom Röda Korset Ungdomsförbund? Klicka här för att hitta ett uppdrag som passar just dig!